Bet25 og Dansk Hestevæddeløb kårer Maj Måneds Præstation: Extreme

Efter næsten to års skadespause vendte Derbyvinderen fra 2020 og Europamester for 5-årige i 2021, Extreme i foråret tilbage til løbene. Det blev til come back-sejr direkte i april på Skives Musketerdag, og den blev fulgt op af yderligere to sejre i maj måned. Det har udløst kåringen som Maj Måneds Præstation. 

Der gik et stort suk gennem hele den danske travsport, da Extreme i regi Steen Juul måtte slettes fra startlisten få dage før Elitloppet i Stockholm i 2022. Den danske stjerne modtog invitationen som nr. 5 af de i alt 16 deltagere, så forventningerne var naturligvis store. 

En gaffelbåndsskade satte en stopper for forhåbningerne, og via en genoptræningsperiode på mere end 1½ år stod det klart, at karrieren har været alvorlig i fare.

I mellemtiden skiftede Extreme i sommeren 2023 træningskvarter til Flemming Jensen, og i slutningen af november 2023 var en veludseende Extreme i prøveløb i Aalborg. Godkendelsen skete i beskedne 1.19,1 efter en mindre galop, men måske vigtigst af alt var stilen fin.

Det egentlige come back skete på Musketerdagen i Skive d. 28. april med en sikker sejr før den danske elite, og siden fulgte så de to sejre i to starter i maj, som har udløst kåringen.

Først legede Extreme sig til sejren i fornemme 1.10,5a for de 1600 meter i Copenhagen Open d. 12. maj (se løbet ved at trykke her), og derefter blev det for gæstekusk Jörgen Sjunnesson til endnu en sikker sejr i Liga 1-finalen på Fyn d. 31. maj (se løbet ved at trykke her).

Ejerkredsen bag Extreme kalder sig Stald Cosmopolitan og består af Peter Vilhelmsen, Thomas Kofoed, Klaus Overskov og John Sørensen med sidstnævnte som teknisk repræsentant. Han fortæller her om den lange og uforudsigelige rejse, som blev indledt i maj 2022, og som ser ud til at bringe mange nye oplevelser. 

- Det hele var jo på plads, og der var booket rejse til Stockholm og Elitloppet i 2022, og så ringer Steen Juul efter det afsluttende arbejde: Extreme kan ikke starte. Det er vel inden for travsporten den største nedtur, som man kan opleve, indleder John Sørensen. 

- Samtidig havde vi i ejerkredsen aftalt med Björn Goop, at han skulle køre Extreme, når det handlede om starter i udlandet. Vi vidste, at Goop havde fået andre attraktive tilbud i netop Elitloppet, men som han havde sagt nej til. Han tog Extremes afbud virkelig pænt og var ked af det på vores vegne. 

Og diagnosen var ikke ukendt inden for toptravet – nemlig en gaffelbåndsskade i et bagben.

- Vi drøftede, hvad der nu skulle ske, men vi blev ret hurtigt enige om, at alle midler skulle tages i brug for at få hesten frisk igen. Genoptræningen gik faktisk efter planen, men så skete det endnu engang og denne gang i det andet bagben, forklarer John Sørensen videre. 

Extreme på Lunden d. 12. maj 2024

Det svære trænerskift

- Rent faktisk fik vi at vide, at skaden var mindre end den oprindelige, men det viste sig ikke at være helt rigtigt. Det gik kun langsomt fremad, og så tog vi en af de nok sværeste beslutninger nogensinde – nemlig at flytte hesten fra Steen Juul. 

- Jeg havde forud informeret Steen om, at vi ville drøfte fremtiden for Extreme, men stadig var det en meget vanskelig beslutning og en svær besked at skulle overbringe, husker John Sørensen.

- Vi sendte de seneste scanningsbilleder til Flemming Jensen, der med sin dyrlæge vurderede, at der var en vis mulighed for at få Extreme klar igen – og Flemming havde også erfaring med denne type af skader. Hesten blev tjekscannet næsten konstant, og det så ud til, at skaderne gradvist helede, selvom Flemming selv sagde, at det næsten var for godt til at være sandt. 

- Extreme var faktisk klar allerede efter prøveløbet i november, men så kom de dårlige baner, og derefter måtte vi helt frem til april, før han fik comeback i Skive – og sejrede let. Det var helt vildt, hvordan publikum tog imod ham efter løbet, husker John Sørensen. 

- Så kom de to starter i maj først på Copenhagen Cup-dagen og siden Ligafinalen i Odense, og uden at det skal lyde overlegent, så var det alle gange med fast vat i ørene. Udtræk er efter Flemmings mening ikke nødvendigt - ikke endnu i hver fald, fortsætter ejerkredsens tekniske repræsentant. 

Extreme med John Sørensen ved hovedet

Grus i maskineriet, men ingen grund til bekymring

- Derefter kom invitationen til Oslo Grand Prix. Det var ingen nem beslutning internt i gruppen, for han var jo næsten lige kommet tilbage. Men Flemming mente, at vi deroppe kunne få målt hans niveau efter de lidt mere enkle sejre i Danmark – hvor var han reelt i forhold til den internationale konkurrence. Det blev så til startgalop i Oslo og ifølge kusken Björn Goop af ren og skær friskhed. Goop havde aldrig følt ham så fin tidligere og troede faktisk på sejrschance op til løbet. 

- Desværre blev det også til galop senest i Aarhus, og den tog Flemming på sin kappe i forsøget på at holde fronten i for høj fart. Extreme var frisk og uden mén efter løbet, så nu kigger vores træner så efter de næste opgaver. Der er på nuværende tidspunkt ingen konkrete planer, men Flemming kigger mod det svenske, så nu få vi se, fortsætter John Sørensen. 

- Vi har valgt at fastholde vores gamle aftale med Björn Goop, når det handler om starter i udlandet, men skulle han have andre opgaver i samme løb, så er det naturligvis Flemming selv, der sidder i vognen.

- På vegne af Stald Cosmopolitan vil jeg gerne takke DH og Bet25 for kåringen som Maj Måneds Præstation. Men jeg vil også benytte lejligheden til at takke alle de venlige mennesker, der hilser pænt på og gerne vil tale om Extreme. Både på de sociale medier og i andre sammenhænge glæder rigtigt mange sig på vores vegne over, at vores hest er tilbage på bedste måde. Det er vi både stolte og lidt rørte over, slutter John Sørensen. 

Markeringen af Extremes kåring som Maj Måneds Præstation vil ske i forbindelse med en kommende løbsdag – mere info vil følge i baneprogrammet til den pågældende dag. Vi ønsker tillykke. 

Fik du læst...

Se flere nyheder