Hestevelfærden stadig øverst på dagsordenen

Drøftelser omkring dyre- og hestevelfærd er en naturlig og nødvendig del af samfundsdebatten. I foråret 2023 blev rapporten ”Brug af Heste i Sport” offentliggjort med Det Dyreetiske Råd i Danmark som afsender. Landets største hesteorganisationer og tæt relaterede brancher er samlet i Forum for Hestevelfærd, og herfra blev i starten af marts udsendt et veldokumenteret svar på rapporten. Dansk Hestevæddeløb spillede her en væsentlig rolle i det tværgående samarbejde. 

 

Gennem det grundige arbejde i Forum for Hestevelfærd står det klart, at trav- og galopsporten i Danmark er kommet meget langt i et hestevelfærds-perspektiv. Det handler dels om uddannelse i forbindelse med hestehold, dels om dokumentation for hestenes holdbarhed i forhold til ibrugtagningstidspunktet, og så handler det også om brug af udstyr i forbindelse med hestevæddeløb. 
Dertil skal lægges implementeringen af Sikre Baner (SiBa) parallelt med indsatser som Sund Hest på de danske væddeløbsbaner.

Vi har i det efterfølgende fremhævet nogle af de mest relevante og interessant nedslagspunkter i svaret fra Forum for Hestevelfærd til Dyreetisk Råd.

 

Om uddannelse

I et hestevelfærdsperspektiv er det af afgørende betydning, at personerne omkring hestene i det daglige og i forbindelse med konkurrence besidder den viden og de kompetencer, der skal sikre hestens velbefindende.

Organisationerne i Forum for Hestevelfærd vil etablere en fælles brancheplatform for digitale læringsværktøjer, der stilles til rådighed for de enkelte organisationers medlemmer og organisationernes uddannelsesforløb.

Det betyder, at de væddeløbssportens uddannelsesforløb i forbindelse med licensundervisning vil få yderligere dimensioner, ligesom generel uddannelse og efteruddannelse for alle aktive bliver muligt – og som er et udtalt ønske fra vores egne interesseorganisationer for de aktive. Dertil kommer, at der i Dansk Hestevæddeløb arbejdes på at integrere trav og galop, når det handler om uddannelsesforløbene. 

 

Om ibrugtagningstidspunkter

Set i et væddeløbsperspektiv blev der i rapporten fra Det Dyreetiske Råd sat særligt fokus på afsnittene omkring ibrugtagningstidspunkter.

Rapporten lagde oprindeligt op til et muligt lovkrav om, at heste først kan deltage i konkurrencer når de fylder 5 år, hvilket vil være en voldsom udfordring for trav- og galopsporten i Danmark og på sigt måske også andre lande på baggrund af sportens historiske fokus på de yngste årgange.

Inden udarbejdelsen af svaret til Det Dyreetiske Råd præsenterede Dansk Hestevæddeløb i Forum for Hestevelfærd understøttende data/evidens fra væddeløbsverdenen samt studier fra øvrige hestebrancher. Her kunne det dokumenteres, at tidlig ibrugtagning i forhold til konkurrence faktisk kan være positiv for hestens karriereforløb og længden af denne.

Forum for Hestevelfærd vurderede herefter, at hestevelfærden ikke vil øges ved at ændre alderskravet til 5 år, hvis den tidlige ibrugtagning sker på hestens præmisser og foretages af personer med det nødvendige kendskab og uddannelse.

Derfor blev anbefalingen fra Forum for Hestevelfærd, at en sådan regel ikke bør indføres. Den umiddelbare modtagelse fra Det Dyreetiske Råd i forhold til netop dette emne har været meget positiv.

 

Om brug af udstyr

En af kernepunkterne i hestevelfærd handler om brug af udstyr, der på ingen måde må genere eller hæmmes hestens frie bevægelighed og sanser. Et af de stykker udstyr som fik meget fokus i rapporten var tungebåndet.

Dyreetisk Råd var i deres udtalelse omkring brug af heste i sport meget klare på dette punkt, at tungebånd ikke hører hjemme i hestesporten, at hesteorganisationerne selv implementere et forbud - og som i modsat fald ville kunne ske via lovgivning. 

Der er ingen tvivl om, at tungen er et yderst følsomt organ, og det har andre lande allerede taget konsekvensen af. I Schweitz har brug af tungebånd været forbudt i en årrække, ligesom det er tilfældet i flere områder i Tyskland. Samtidig viser ny forskning, at brug af tungebånd ikke har nogen betydning for øvre luftveje eller luftindtag, og samtidig aflives myten om, at en hest kan sluge sin tunge. 

I forbindelse med svarskriftet til rapporten fra Det Dyreetiske Råd har Dansk Hestevæddeløb forpligtet sig til, at brug af tungebånd udfases inden for en kortere periode til understøttelse af hestevelfærden, men også for at vise sin anerkendelse af det grundige arbejde, som Dyreetisk Råd har lavet i forbindelse med deres udtalelse om brug af heste i sport.

 

Dansk Hestevæddeløb står lige nu et godt sted i forhold til hestevelfærd, men der vil stadig være brug for nye tiltag og indsatser, da indsatsen for bedre hestevelfærd er kontinuerlig. 

Det vil vi uddybe yderligere gennem en række artikler på vores hjemmeside over den kommende periode. 

Det samlede svar fra Forum for Hestevelfærd på rapporten fra Det Dyreetiske Råd kan ses her

Fik du læst...