Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation

Juni måneds profil: Kristian Juul

IMG_2201_Kristian_Juul_drømmerjegeller_
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
17. september 2023 16:00

Fem sejre i juni måned, heraf tre sejre i monté-løb samme dag for heste trænet af Kristian Juul gjorde ham til juni måneds profil.

Af Allan Loft

I år er det gået fortrinligt for travamatøren Kristian Juul fra Durup i det himmerlandske. Efternavnet klinger af Skive og travsport, og Kristian er rigtignok også en af Juul-familiens mange travaktive. Onklen Steen Juul og fætteren Morten Juul ligger jo lige for at fremhæve - bare for at nævne to af de måske aller mest kendte fra Juul-klanen. I skrivende stund har Kristian Juul som træner i år startet hest 74 gange med 10 første-, 6 anden- og 14 tredjepladser til følge. Som kusk har året hidtil bragt 3 sejre, 3 andenpladser og 9 tredjepladser i 47 starter.

IMG_2213_Escape _A_P_Kristina og Kristian sammen med Escape A P, som Michelle Mønster red til sejr i en afdelingerne i DM for Monté-ryttere

Især juni har været forrygende for Kristian Juuls heste: fem sejre fordelt på fire heste. Og tre af disse kom i hus på den samme dag – i Aalborg i DM for Monté-ryttere.

Det har fået DHV og Bet25 i forening til at præsentere Kristian Juul som juni måneds profil.

Har overrasket positivt

En af vinderne af afdelingerne i DM for monté-ryttere var hoppen Caroline Lund, for dagen redet til sejr af Camilla Munk Boeck.

- Caroline Lund har overrasket rigtig positivt i år. Også os. Vi havde ikke på forhånd tillagt hende at kunne tjene 80.000 kr. trekvart inde i året. Og stå med seks sejre allerede, hvoraf fire i træk – hovedparten hjemført i monté-løb. Hun trives med monté. Med rytterens hoved og hænder lige mellem ørerne viser hun sig mere villig til at gå frem og kæmpe. Hun er ikke i helt samme gear for vogn, selvom hun også har gjort det pænt i sulkyløb, forklarer Kristian Juul.

Når Kristian Juul taler om et ’vi’ og et ’os’, så tænker han - ud over sig selv – også på Kristina. Hans sambo. De er et makkerpar.

IMG_1824_Caroline _Lund_Kristina Møller ved hovedet af Caroline Lund efter sejren i en afdeling af DM for Monté-ryttere i Aalborg i juni - ved sadlen rytteren Camilla Munk Boeck

Kristina Møller kommer fra det østjyske omkring Odder-kanten. Hendes forældre bor på et landsted nabo til derbyvinderen Game Høghs opdrætter Villy Christensen og dennes bedre halvdel Anne Marie Kjær. Via disse to blev Kristina hurtigt en bestanddel af de mange frivillige i staldene på JVB, hvor hun lærte en masse om trav.

- Vi har lige nu fem heste. De tre vindere fra monté-dagen i Aalborg: Blachman, Caroline Lund og Escape A P krydret med Genoa og Great Mistake Bit, den sidste dog på vej ud til et liv som ridehest.

- Vi må også bare huske at rose vores ryttere, som vi har et super samarbejde med, de har virkelig bare fået gjort det fantastisk.

IMG_1365_Dødt _Løb _Blachman _Cjela _Nordal_ (1)Blachman vandt også en afdeling af DM for Monté-ryttere. På ryggen sad Laura Gregersen (blåt dress). Sejren delte Blachman med Cjela Nordal redet af Nicole Marsing.

- Men jeg vil nu generelt sige, at de danske ryttere inden for monté-sporten fortjener meget ros. De er mega-dygtige. Det så man blandt andet til DM for Monte-ryttere - sikke nogle flotte løb, de red, med fire forskellige ryttere på vinderpladsen i tre løb, understreger Kristian Juul.

Hestene betyder alt 

Efter 9. klasse var Kristian ansat i tre år hos Knud Mønster. Ellers har Kristian lært det meste om travet af sin familie, ikke mindst af onklen Per Juul, hvor han altid er kommet fra før han kunne gå. Her havde han også sine og samboens heste til at stå, inden de selv fik egen gård.

IMG_2248_Escape _A_P_Kristina og Kristian poserer stolt sammen med Escape A P efter hestens sejr i en afdeling af DM for Monte-ryttere den 4. juni i Aalborg på Spar Nord Arena. Det var Michelle Mønster, der i sadlen dirigerede Escape A P til sejr

Fætteren Morten Juul har også været noget med indover. Med Morten havde Kristian også en overgang et samarbejde, da han var ansat som hjælpetræner for Eigil Andersen, indtil denne droslede ned.

- Skulle jeg så gå prof-vejen som jockey ved en træner igen? Eller bare have hestene som hobby? Jeg valgte det sikre og fik som voksenlærling en uddannelse som maskinsnedker hos KPK Døre og Vinduer på Mors. Det firma arbejder jeg stadig for. Kristina arbejder som dagplejemor herhjemme, så hun kan indimellem titte lidt til hestene.

- Vores landsted er på lidt over 2 ha. Udover nogle folde har vi en rundbane på 600 m, en sandbane på 200 m samt en sandgrube. Derudover har vi lejet et stykke jord i år, hvor vi har lavet en 400 m lang interval-bane.

- Vi ridetræner i sandet og kører intervaller for vogn. Vi forsøger at tilpasse vores træning til den enkelte hests evner og forudsætninger, uddyber Kristian Juul.

Parret har to børn, hvoraf den ældste, treårige Freja er ivrig efter at hjælpe med hestene.

- Vores børn må helt selv afgøre, hvad de vil have af interesser. Men det er ikke utænkeligt, at Freja om nogle år sidder bag en ponytraver, da hun gerne allerede nu vil være med til at ordene og træne heste. 

Men vi pacer ikke børnene, lyder det afslutningsvist smilende fra Kristian Juul, som undervejs i interviewet flere gange får slået fast, at hestene er den store passion for ham og Kristina, i hvert fald.

Frontfoto: Kristian Juul - synes at overveje om han drømmer eller ej efter tre sejre i montéløb den selvsamme dag på Spar Nord Arena i Aalborg

Foto: Kjeld Mikkelsen