Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
En gruppe af de mange unge mennesker som bededag gæstede Jydsk Væddeløbsbane

Publikumsboom på Jydsk Væddeløbsbane

246
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
06. maj 2023 21:50

Et sandt publikumseventyr udspillede sig bededag på Jydsk Væddeløbsbane. Løbsdagen var den foreløbige kulmination på længere tids øget publikumsinteresse.

Af Niels Jørgensen

Drømmer jeg eller er jeg vågen? Man fik lyst til at knibe sig i armen ved at opleve publikumstilstrømningen, stemningen og begejstringen fra et talstærkt og nyt publikum til fredagens løb på Jydsk Væddeløbsbane.

Der er i den seneste tid set bemærkelsesværdig publikumsopbakning til løbene i både Klampenborg, Odense og på Skives Musketererdag. Også i Århus har publikumstilstrømningen været støt stigende over en periode. Der var eksempelvis masser af mennesker til løbene langfredag. Alligevel var det intet at regne mod fremmødet bededag.

Herefter melder spørgsmålet sig: Hvorfor? Skyldes det markedsføringsindsatsen fra banen og Bet25’s side? Er det følgerne af busreklamer og outdoorskiltning? Reklameindslag i det lokale Bruuns Galleri eller TV-eksponering i samarbejde med det lokale dagblad? Diverse SoMe-opslag? Eller de nye synliggørende billetsalgskanaler?

Uanset baggrunden så var det vigtigste, at det store og overvejende nye publikum tydeligvis havde en god oplevelse. De strålede af begejstring og hujede ad deltagerne både første og sidste gang de passerede på opløbsstrækningen. Den umiddelbare glæde fra alle de nye gæster fremkaldt også brede smil hos banens vante publikum. Det var stort set umuligt for selv den værste kyniker ikke at blive glad i låget over at være til stede.

Hvorfor netop denne dag

Allerede ved ankomsten til banen fik man en forsmag på fremmødet. Trods rap ekspedition stod der 20 minutter før 1. løb cirka 50 mennesker i kø for at komme ind og tilstrømningen fortsatte kontinuerligt.

Men hvorfor netop på denne råkolde og blæsende helligdag? Det var værd at undersøge. Derfor tog Dansk Hestevæddeløb en snak med tre grupper blandt publikum. 

Ved et udendørs bord mødte vi seks kammerater, som kender hinanden tilbage fra gymnasietiden.

»Vi gør dette som en fællesting en gang imellem, for at lave noget sammen på en anderledes og sjov måde,« lyder det fra gruppen.

Hvorfra kommer inspirationen til besøget?

»Gambling,« lyder det spontant fra gruppens primus motor, inden svaret uddybes: »Jeg har set, at de er begyndt at lave reklame for banen, men på det tidspunkt havde vi faktisk besluttet, at vi skulle herud i dag.

Er det en engangsforeteelse at I er her?

»Nej, nej. Det bliver en tradition for os, der har været her før,« lyder det fra en i gruppen mens en anden tilføjer: »Vi er her alle de fredage, hvor vi kan.«

Hvad er det, der tiltaler jer ved en væddeløbsdag?

»Man kan tage sine egne øl med herind, man kan vinde nogle penge, og man behøver ikke at lægge særligt store beløb,« lyder begrundelsen fra en af mændene.

»Desuden kan vi hygge os sammen og have lidt fællesskab. Det er det fede,« siger en anden mens en tredje supplerer:

»Og så spændingen ved det.«

Hvis jeg skulle være modpartens advokat, så kunne I også sidde hjemme i sofaen, have det varmt, stadig drikke billige bajere og spille med alligevel.

»Men der er jo også en stemning ved at sidde her sammen med en masse andre mennesker og se det live. Jeg tror, at især denne sport er fed at se live. Det er man næsten nødt til med odds-tavlen, kontanterne og det hele.«

Spiller I med via mobiltelefonen?

»Nej, vi spiller af princip kun med kontanter inde ved boden. Der er bare et eller andet ved at gå op for at spille i stedet for at sidde med telefonen. Der er noget med det fysiske. Det gør noget,« reflekteres der på tværs af bordet.

Spiller I på andet end heste?

»Jeg gør ikke,« siger en i gruppen. En anden tilføjer: »Jeg gør; på fodbold, basket, og ishockey,« oplister han.

Og hvis du skal kategorisere, hvor meget “lir” du får ud af travløb i forhold til de øvrige ting du spiller på, er travløb så medium, over eller under?

»Jeg synes, at travløb er det sjoveste. Det er fordi man er til stede.«

Har du sat dig ind i, hvad sporten går ud på, eller spiller på bare nummer 5, 7 eller en anden?

»Jeg har læst lidt i bladet, men ellers kigger jeg bare mest på navnene, hestene og oddset. Efterhånden begynder man også at kende nogle af kuskenes navne, og så tænker man: ham der havde jeg succes med før.«

Superliga-stemning på tribunen

Gruppen (fotoet øverst) får herefter fred til at koncentrere sig om næste løb. Indendørs er det næsten ikke til at færdes. Så mange mennesker er der.

Turen går videre til den lukkede tribune. Det forlyder, at stemningen er god deroppe. Rygtet taler sandt. Her findes også masser af mennesker som lever entusiastisk med i løbene og leverer hujen og "superliga-stemning" hver gang feltet passerer forbi. Så slående var oplevelsen, at det følgende opløb måtte vige for at opleve publikums reaktion. Hårrejsende. En smagsprøve findes HER (husk lyd).

278Der herskede "superliga-stemning" på den lukkede tribune.

Højskole-reunion på væddeløbsbanen

Tilbage udendørs møder vi en ung entusiastisk 15-mands gruppe, der har slået sig ned ved et par borde tæt på banen, væbnet med øl i six-packs.

»Vi gik på idrætshøjskolen sidste år, og var herude til bededagsløbet. For så at lave en reunion med “the boys”, så gør vi det hvert år fremover. Men nu er vi lidt trætte af at bededag ophører. Ved du om løbsdagen fortsætter næste år,« spørger Emil Grene Thomsen med bekymring i stemmen. Han er organisator for besøget og tilføjer:

»Arrangementet er for at mødes med gutterne igen, og så er det jo bare “mega-grineren”. Det er jo et “kæmpearrangement”,« lyder det på ungdoms-lingo.«

Hvad tiltaler jer ved væddeløb?

»Nu er vi unge drenge, så vi drikker nogle øl og ser hestene løbe travløb. Det er megahyggeligt. Det er en stor begivenhed for os. Det er noget vi har haft aftalt siden sidste år.«

229

To herrer blev grebet af oplevelsen

Til slut træffer jeg to par, som skønsmæssigt er i anden halvdel af 50’erne. For dem er besøget “opvarmning” til en par-middag om aftenen.

»Jeg har været til væddeløb tidligere, både her og på Bornholm, og tænkte, at det har de andre nok ikke,« lyder begrundelsen fra fruen bag initiativet. De tre øvrige tilslutter sig, at det for dem alle er første gang de oplever en væddeløbsdag.

Hvad inspirerede jer til, at det lige blev i dag?

»De skulle spise hos os, og så tænkte jeg, at vi skulle lave et eller andet forinden. Jeg søgte på “Hvad sker der i Århus” og så kom der væddeløb op. Så blev det sådan,« forklarer kvinden.

Mændene er straks blevet hooked på miljøet og vil spille. De spørger efter gode tips og jeg foreslår dem at spille vinder på toerne i de følgende to løb. Til alt held vinder de begge. Begejstringen var derfor stor, da jeg senere traf parrene på vej mod staldene. Her oplevede de hestene blive spændt for, fik en snak med en staldpige og blev imponeret over mængden af udstyr, fortalte herrerne, da de var tilbage på publikumspladsen. 

De udbad sig naturligvis et vindertip mere, som også vandt. Og nu ville de vide mere: Hvordan er hestene inddelt i løbene? Må de starte mere end én gang på en dag? Hvorfor er der både voltestart og autostart? Hvor mange travbaner er der i Danmark? - Og så videre. De fik svar på spørgsmålene, inden de ilede efter fruerne med afskedssalutten:

»Vi kommer helt sikkert igen.«

Lur mig om ikke der også blev snakket lidt om dagens oplevelser, da de to par fik rødvin i glassene over middagsbordet.

 —

Refleksioner og erfaringer efter bededagens oplevelser og snakke:

• Markedsføring virker. Mere af det.

• Helligdagsløb er og bliver et hit på Jydsk Væddeløbsbane. Der var også masser af mennesker langfredag. Og så er fredagsløb generelt populære blandt især det yngre publikum. Jydsk Væddeløbsbane bør vist lægge billet ind på at køre “Store Hvededagsløb” samme fredag næste år.

• De grønklædte Bet25-medarbejdere gør en vigtig indsats som formidlere og informationskilde for nyt publikum. De medvirker til at sikre en god førstegangsoplevelse, og er vigtige brobyggere til et næste besøg.

• Beklager, men det er IKKE “kvaliteten” på hestene, som er afgørende for, om nyt publikum fanges af stemningen.

• Man skal overveje det MEGET grundigt inden man helt ophører med kontantspil og muligheden for ekspedition af et nyt spillelystent publikum. En snak med totalisatorpersonalet konkluderede, at man trods tre åbne boder i hovedbygningen måtte skuffe en skare af spillere ved hvert løbs start. Der bør skaleres op – ikke mindst til større begivenheder og storløbsdage vil det i rekrutteringen af nyt publikum være en karakterbrøler kun at satse på spil via mobiltelefonen.


Se også ‘To huller i tjekken’ på Facebook. Her bringes en fin stemningsreportage fra den velbesøgte dag.

245

255