Af Claus Bossow
Med facit i hånd er det blot at konstatere, at Menhammar Copenhagen Cup 2023 levede op til forventningerne, og hvor den ene fornemme præstation efter den anden overdængede det fremmødte publikum.
Naturligvis var toppen Önas Prince, der for Per Nordström var præcis så skarp, som træneren havde annonceret og nu kan stille til start som en af de store favoritter i Elitloppet om to uger.
Önas Prince bestemte fra fronten og blev måske ikke for alvor udfordret, men dog alligevel fulgt til dørs af to danskrelaterede heste. Dansk-opdrættede Calle Crown fulgte nærmest og et par hestehoveder efter gik danskejede og -trænede Seven Nation Army over mål i fuld fart. 1.10,2 for Önas Prince var lig med den næsthurtigste vindertid i Copenhagen Cups historie, og med kun en tiendedel til de nærmeste var der tale om store bedrifter.
På Copenhagen Cup-dagen i fjor hentede dansktrænede heste 26 % af de omkring 2,3 mio. kr., der blev dystet om i de 13 løb. I år ville en flok nordjydere det anderledes.
Ikke uventet var Flemming Jensen og Bo Westergaard klar til at tage kampen op mod de udenlandske gæster, men at det skulle ske på det aktuelle niveau, må trods alt betegnes som en positiv overraskelse.
Westergaard var i vindercirklen hele tre gange som vinder af 4-års Eliten (B A Superhero), 5-års Eliten (Get A Wish) og Copenhagen Open (Floris Baldwin). Jensen tog sig af STL Klasse 2-løbet bag Generalen (foto) og fik en staldsejr i hus via Mads Henriksen og Pure Attack.
Og så ville Gordon Dahl ikke stå i skyggen af sine Aalborg-kolleger ved to sejre og deriblandt dagens oddsbombe i stayerløbet via Gangnam Style K med Birger Jørgensen ved linerne. Samme konstellation stod bag Houdini Shadow i det afsluttende løb.
Da boet skulle gøres op, viste det en dansk indtjening på 806.000 kr., hvilket svarer til 35 % af det samlede præmiebudget. Så dansk klasse fornægter sig ikke.
Det seneste halve år har som bekendt gjort ondt på omsætningerne i spil på heste over det meste af Europa og ikke mindst i Norden. En nedgang på mere end 10 % har været hverdagskost i perioden, og naturligvis var der set mod Copenhagen Cup-dagen med en vis ængstese.
Men omsætningen fulgte med den fantastiske sport, og målt i svenske kroner var der reelt tale om en omsætningsfremgang i forhold til sidste år – mere specifikt fra 34.397.459 til i år 36.583.847 SEK.
En lidt dårligere kurs i forholdet mellem den danske og den svenske krone kommer til udtryk i en ganske lille tilbagegang målt i danske kroner fra 24.341.914 til 24.180.793 kr., hvilket bestemt må betegnes som virkelig flot og som nævnt overraskende.
Desværre har vi de seneste år måttet se langt efter dansk deltagelse i Elitloppet, der i år afvikles den 28. maj. Efter en fornem Copenhagen Cup-løbsdag er et af spørgsmålene naturligvis, om vi er kommet nærmere en dansk deltagelse om fjorten dage.
Get A Wish (øverste foto) var fuldstændig overlegen i 5-års Eliten og har både starthurtighed og styrke. Det blev efter løbet straks til en inviation til Oslo Grand Prix i juni, men mon ikke en rosa billet til Stockholm også kan lokke. Seven Nation Army gik over mål i fuldt fart, og det samme gjorde Emoji efter galop i Paraolympiatravet for en uge siden. Emoji er i øvrigt meldt til start næste lørdag i på Gävle.
De danske muligheder må ligge blandt disse tre. Det danske travpublikum er ikke i tvivl. Vi har bestemt kvalficerede kandidater, og så må vi vente i spænding for at se, om svenskerne med beslutningskompetencen er af samme mening.
Afslutningsvist vil vi gentage, at Copenhagen Cup-dagen fik vist sporten frem på bedst mulige måde. Et fantastisk vejr skabte rammen sammen med et perfekt banelegeme klargjort af Jens Simoni og hans folk.
Der var plads til flere på tilskuerpladserne, så det må være næsten eneste emne under kategorien ”plads til forbedringer”, når der i den kommende uge skal evalueres.