Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation

Humørsprederen der vandt Harpers

ETE HHLvinder350292514_111822108595116_505082614848618134_n
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
02. juni 2023 7:55

Eric The Eel triumferede sidste lørdag i Harper Hanovers Lopp. Nu står der 3.316.044 kr. på hans præmiekonto, og rekorderne er 1.10,6 am, 1.11,6 ak og 1.11,8 lv. I det følgende kommer vi lidt rundt om hesten, opdrætteren og træneren.

Af Allan Loft

- Han er lille. Han er fræk. Han er sød. Han er rar. Han elsker at fjolle rundt og lave numre. Ligesom klassens sjove dreng, der driller og laver klovnerier. Der er ingen ondskab i ham. Kun godhed. Og han forstår godt, når det er alvor.

Karakteristikken kommer fra Jeanette M. Hansen, og gælder altså travhesten Eric The Eel, som hun er opdrætter og medejer af.

Karrieren

Nu 7-årige Eric The Eel blev godkendt i prøveløb Sct. Hansaften i 2018, hvor han var i træning hos Erik Bondo, den danske træner med base i Italien. Toårssæsonen fortsatte herefter med fire sejre i rap, to i Italien og siden - efter opdrætteren Jeanette M. Hansen havde taget ham hjem for at træne ham selv – to i Danmark. De to danske sejre kom som vinder af en indledende afdeling af Mark Ingdams Mindeløb og som vinder af Equsana Auktionsløb i Aalborg på Aalborg Store Pris dagen.

ETE Rene Kjær Aalborg 350500197_778206383839914_7505102053657896060_nRené Kjær vinder med Eric The Eel på Aalborg Store Pris - dagen i 2018

Som treåring kom han i træning hos Johan Untersteiner på Halmstad, for hvem han præsterede ujævnt, men hvor han alligevel i nogle løb gennem placeringer lige bag de respektive vindere fik vist sit store potentiale.

I efteråret 2019 blev Eric The Eel sendt i træning hos Thomas Malmqvist, Jägersro, der først startede ham igen i 2020. Her blev det ud over en sejr på Axevalla til flere gode placeringer – bl.a. kvalificerede han sig til derbydeltagelse gennem en andenplads i sin prøve bag Enjoy The Game. I Jydsk 4-årings Grand Prix var han også blevet nummer to, og det var bag ingen ringere end den senere derbyvinder Extreme.

I derbyet løb Eric The Eel ind som fjerde. I alle 2020-starterne til og med derbyet sad Jeppe Juel i vognen. Herefter sendte Malmqvist Eric The Eel ned til sin filial i Frankrig, og herfra gjorde hesten i den resterende del af året fem starter uden resultatmæssigt at gøre større væsen af sig.

I 2021 blev det til 16 starter i Frankrig med fire sejre og fem anden-tredjepladser til følge. Som oftest sad den franske kusk Adrien Lamy i sulkyen bag Eric The Eel. To af sejrene kom i de veldoterede Prix Narquois og C4 Prix Adalberta, mens andenpladsen i Prix de Montier En Der også skæppede godt på præmiekontoen. De tre nævnte løb blev alle afviklet på Vincennes.

Eric The Eel 350497827_557140129968613_1603901037811651967_n (1)I vindercirklen på Solvalla efter sejren i 2023-udgaven af Harper Hanovers Lopp. I forgrunden til højre for kusken Magnus A. Djuse ses Jeannette M. og Jens Glud Hansen fra Panamera Racing. I rødt dress ved hovedet af Eric The Eel ses oppasseren Cedric Parys. Nummer syv fra venstre er træner Thomas Malmqvist

I slutningen af 2022, men inden december, var Eric The Eel på visit i Danmark dels for hjemme hos opdrætteren at holde lidt løbspause og dels for under løbspausen at skulle en tur på Ansager Dyreklinik for at blive tappet for sæd. Afstamningen på den lille, men hurtige væddeløber er ganske fornem. På fædrene side taler vi om Muscle Hill, og på den mødrene side drejer det sig om Varenne-datteren Laurel America, som i sin aktive karriere som væddeløber tjente lige i underkanten af 2 mio. dkr og som bedst løb 1.10,4 ak.

2022 bød faktisk kun på tre starter for Eric The Eel. Èn i januar og to i december. Det gav én sejr, der kom i Jule Grand Prix på travbanen i Bordeux midt i december. Her var kusken Cedric Parys, der også kørte ham senere på måneden på samme bane, hvor parret sluttede uplaceret på en tid kun tre tiendedele sekunder ringere end vinderens.

Optur

Men så var Eric The Eel ligesom i gang igen, og i 2023 er han blevet bragt til start mindst én gang i hver af årets fem første måneder. Indtil nu er det faktisk blevet til otte starter i år med to sejre og to andenpladser at føre til bogs.

Den 22. april sejrede han på Enghien og tjente godt 200.000 kr., hvor det var Eric Raffin, der havde fat i linerne. Kulminationen på hele karrieren indtil nu kom så den 27. maj i år, hvor den unge, svenske stjernekusk Magnus A. Djuse på aller fornemste vis fik styret Eric The Eel ind som vinder af Harper Hanovers Lopp i tiden 1.12,1/3180 ms til en værdi af 682.570 dkr.

ETE HHLYderst til venstre - altså helt ude i banen - afslutter Eric The Eel flot til sejr for Magnus A. Djuse i Harper Hanovers Lopp 2023

Eric The Eel er opkaldt efter en svømmeatlet fra Ækvatorialguinea, Eric Moussambani, der var med i OL i Sydney 2000 på et wildcard, og som i et indledende heat i 100 m fri som vinder satte hjemlandsrekord i en tid lige under 2 minutter. Det kvalificerede ham ikke til finalen, men var alligevel en usædvanlig præstation i og med, han aldrig før havde svømmet i et 50 m bassin. Sportspressen omtalte ham aldrig som andet end ’The Eel’ – ’Ålen’ - eller ’Eric The Eel’.

Opdrætteren

Panamera Racing, som Jeanette M. og Jens Glud Hansen fra Tappernøje på Sydsjælland står bag, er opdrættere af Eric The Eel, som de stadig ejer, dog nu sammen med Egebro Racing.

Opdrætterparret har gennem deres opdræt fra 2016 sat et uudsletteligt skarpt aftryk i E-årgangen, i og med parret ud over Eric The Eel i den årgang også står bag så markante figurer som Eenymeenyminymoe, Empire og Even Steven.

Panamera Racing råder over en halv snes hopper. Hestene går så vidt muligt på daglig basis i løsdrift i folde anlagt på kuperet terræn. Hestene selvmotioner meget. Græs er der som oftest rigeligt af. Selve pasningen af hopperne og følbasserne står fruen, altså Jeanette Marina Hansen for. Hun har altid været interesseret i heste og ridning, og fra lidt før konfirmationsalderen kom hun via den nu hedengangne NFT-træner Harald Lund ind i travsporten.

JGH JMH Stockholm 350498533_126257790440858_9209216749320024814_nBlomster til opdrætterne af Eric The Eel, Jeanette M. og Jens Glud Hansen efter sejren i Harper Hanovers Lopp

Jeannette og Jens har på mange måder været ildsjæle i travsporten og stået for mange events med det formål, at udbrede kendskabet til sporten.

De heste, parret synes er gode nok til det, lader de gerne starte i Frankrig, idet de værdsætter de store baner med lange bløde kurver, der er dernede, hvor der også er mulighed for at skifte mellem baner, hvor der køres højre rundt, og baner, hvor der køres venstre rundt. Ægteparrets erfaring er, at de store baner med de lange kurver skærer toppen af dyrelægeregningerne.

ETE Stockholm 350306487_1304719887123087_1817126281333530466_nPå æresrunde på Solvalla efter sejren i Harper Hanovers Lopp 2023 - stoltheden lyser ud af Eric The Eel...

Om Eric The Eels personlighed uddyber Jeannette M. Hansen yderligere:

- Eric The Eel er ikke stor af størrelse. Men han har et fantastisk humør. Thomas Malmqvist udtrykte det engang sådan: ’Hvis man er trist og sorrig, så skal man bare køre en tur med Eric The Eel, så forsvinder mørket som dug for solen’.

- Man kan simpelthen ikke undgå at blive glad, når man er i den hests selskab. Han er en humørspreder og spilopmager. Faktisk er han sådan lidt som en beagle – venlig, selskabelig, aktiv og nysgerrig. Og flegmatisk. Tvivler dog heller ikke på sig selv. Trods sin størrelse.

- I selskab med andre heste kan han puste sig op og forsøge at dominere de andre. I flyveren fra Frankrig op til Stockholm rejste han sammen med travere som Etonnant, Hohneck og de der eliteheste. Eric var ligeglad med, hvad de hed og hvor store, de var. Han foldede sig ud og ville sætte dem på plads: ’her er det mig, der skal bestemme’.

Træneren

I den forgangne weekend var Thomas Malmqvists navn så helt fremme på alles læber. Netop på grund af hesten Eric The Eel, og dens sejr i stayerløbet over alle stayerløb (uden for Frankrig i hvert fald), nemlig Harper Hanovers Lopp med 1 million skr. til vinderen. Godt nok svenske dollars, men ikke desto mindre. Ved den lejlighed styret rundt af det nye unge kusketalent Magnus A. Djuse.

Ud over den sejr den weekend hjemførte Malmqvists Jazzy Perrine sejren i Fireåringseliten for hopper. At rejse hjem fra Stockholm med disse to skalpe i bæltet kan man godt uden overdrivelse kalde succes på højt plan. Og dertil kom faktisk en sejr med Invictus Madiba i en indledende afdeling af lørdagens Sweden Cup også kaldet ’Det Lille Elitlopp’.

Eric The Eel har siden efteråret 2019 været i træning hos Thomas Malmqvist, hvor Eric The Eel holder til i filialen i Frankrig. Den ligger på Jean-Etienne Dubois tidligere residens, Hunter Vally, hvor træningsforholdene er mere end superb.

MAD TM Stockholm 350299929_1230437237831854_2842038809832534921_nTo svenske guttermænd - Magnus A. Djuse og Thomas Malmqvist - de havde begge en ikke ubetydelig andel i, at det blev dansk-opdrættede Eric The Eel, der i år på Solvalla triumferede i stayerløbet Harper Hanovers Lopp

Listen af travere, som Malmqvist har haft succes med, er alenlang. Han har vundet E3-finaler, altså både den lange og den korte, med hoppen Montana Chill, den lange E3-finale med hoppen Uncertain Age. Han har vundet Drottnings Silvias Pokal med hoppen Backfire, der også vandt Breeders Crown som fireåring. Sidste år vandt hans dengang toårige Fiftyfour efter Fourth Dimension såvel Svensk Opdrætningsløb som Breeders Crown, i øvrigt med Ken Ecce i vognen. I Frankrig har Donna di Quattro sejret i såvel Prix Klymene og Prix d’Angouleme, og Kamehameha har vundet Prix Emmanuel Margouty.

Malmqvist har haft en del danskopdrættede heste i sin varetægt: Tumble Dust, Nick Nock, Hennesey, Nice Little Ært, Ragna Opal og mange andre. Malmqvist har vundet dansk trav derby, Axel Jensens Mindeløb, Criterium Continental samt Svampen på Örebro - alle med Tumble Dust, Dansk Travderby med Nice Little Ært, Dansk Trav Kriterium med Hennesey og Dansk Hoppe Derby med Ragna Opal.

Sidstnævnte blev kørt af Kasper K. Andersen, der dengang var ansat hos Malmqvist, og pudsigt nok omtaler Malmqvist ofte denne sejr som et af de rareste minder fra sin hidtidige karriere, selv om denne sejr med al respekt ikke hører til den største af Malmqvists trofæer.

Skåningen Thomas Malmqvist er vokset op i en familie, som tæller folk med interesse for heste og trav. Der var blandt andet nogle, der trænede heste og nogle, der arbejdede som dyrlæger. Hans mor Kicki Nordensson har opdrættet og ejet travheste, og en overgang kørte hun som amatørkusk. Så tidligt i ungdommen var Thomas Malmqvist fast bestanddel af de frivillige i staldene på Jägersro. Senere har han arbejdet for trænere som Staffan Nilsson, Mats Rånlund, Roger N. Nilsson og Hans Adielsson. Samtidig trænede han sin mors heste ved siden af, og selv fik han også heste, som han tog sig af i fritiden.

Ken _Ecce _Thomas _Malmqvist _MGL0739Thomas Malmqvist sammen med Ken Ecce. Det var efter sejren i Dansk Trav Kriterium 2019 med Empire, som ligesom Eric The Eel er opdrættet af Panamera Racing. Dengang trænede Thomas Malmqvist Empire; Ken Ecce var chauffør (Foto: Burt Seeger)

I sluthalvfemserne nedsatte Thomas Malmqvist sig som træner på Jägersro og fik faktisk succes omgående. Og egentlig er det bare gået slag i slag. I 2019 åbnede Malmqvist en filial i Frankrig, og også der er triumferne lige så stille rullet ind. Eric The Eel er en af de heste, som har gjort det fremragende i det franske, siden den kom til Malmqvist.

Thomas Malmqvist har altid haft ry at være god til ungheste. Og det er han givetvis også helt til UG med kryds og slange. Men resultatlisterne viser, at Malmqvist nok lige så meget er en allround træner, der formår at få såvel de unge som de ældre travere til at præstere.

I Frankrig hos Malmqvist har Eric The Eel lige fra starten haft fast oppasser i Cedric Parys. I 2022 havde Eric The Eel en længere rekonvalescens periode, og i den tid opholdt han sig hjemme ved Cedric Parys og dennes sambo. Der hersker virkeligt et nært og godt venskab mellem Eric The Eel og dens oppasser.

Foto: Kjeld Mikkelsen