Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
René Kjær.Foto: Hesselborg Foto

Rene Kjær trænger til løb i kroppen

René Kjær 8/11
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
13. januar 2023 7:00

I dag er der et populært gensyn med Rene Kjær i sulkyen efter seks ugers tvungen pause som følge af et brækket håndled. Tiden er bl.a. brugt på refleksioner over de indbyggede risici ved virket som travkusk.

Af Niels Jørgensen

Efter at have kørt 714 løb de første 48 uger af 2022 har Rene Kjær i de seneste seks uger været tvunget til at følge løbene som tilskuer. 

Et brud på et håndled i forbindelse med et træningsuheld fremtvang en operation og nogle ugers rekonvalescens.

I dag på Jydsk Væddeløbsbane er 50-årige Rene Kjær tilbage i sulkyen, men hvor klar er han egentlig?

»Jeg er klar. Jeg har styrketrænet i de seneste to-tre uger efter operationen. Det har gået kanongodt, så jeg følger mig virkelig klar,« lyder det fra Rene Kjær.

Men du starter alligevel blødt op med blot to starter i Århus?

»Jeg havde et par ture mere på hånden, men det er nogle hårdere heste, som kan pulle meget. Det er nok også meget godt kun at køre et par stykker, som er nemme at køre,« siger Rene Kjær og tilføjer:

»Det er trods alt håndleddet som har været brækket, og når man kører ud med en hest så er det ikke bare en motor som man uden videre kan stoppe igen. Selv om jeg har styrketrænet, er jeg derfor nødt til at sige, at jeg de første par løbsdage ikke tager heste som er stenhårde og puller fra de går ud af stalden til de er inde igen. Jeg skal lige have ”løb i kroppen” og mærke, at jeg magter det,« siger Rene Kjær.

Har haft gavn af Bemer-terapi

Det med “løb i kroppen” er ikke den eneste metafor der passer på både hestene og Rene Kjær. Det gælder også en del af hemmeligheden bag Kjærs hurtige comeback.

Den fra hesteverdenen kendte Bemer-terapi er også udviklet til brug på mennesker, og den vurderes af Rene Kjær at bære en del af æren for, at han erklærer sig fuldstændig smertefri inden comebacket i sulkyen.

»Bemer-terapi øger blodcirkulationen omkring et behandlingssted. Jeg har været i dialog med både en ortopæd-ekspert og forhandleren af Bemer i Danmark, så jeg kunne optimere behandlingen af mig selv. Fjorten dage fra eller til er vigtigt for mig, og at jeg måske er foran skyldes, at jeg har fulgt en behandlingsplan som er lykkedes,« siger Kjær og tilføjer i samme åndedrag:

»Sådan er det med os travkuske. Det er jo en smule gak, at vi altid har så travlt med at komme i gang igen, men det handler også om indtjening. I den seneste halvanden måned har jeg haft nul kroner i indtjening.«

Findes der ingen mulighed for at tegne en forsikring?

»Da jeg brækkede armen i 2019 undersøgte jeg det og fandt ud, at det var muligt at tegne en lønsikring, men det ville koste 40.000-50.000 kroner om året, hvilket er for dyrt.«

Overvejer at skære ned på kuskevirket

Med seks uger på tvunget pause har der været tid til at reflektere. Hvad har du brugt tiden på at tænke over?

»Jeg har tænkt over, hvor mange liv man egentlig har. Jeg synes, at jeg har været rimeligt uheldig, og har både været slået af vognen, er faldet af og har efterhånden haft brækket både dit og dat. Jeg har da tænkt en del over, hvor længe det kan blive ved med at gå godt, for det er en farlig sport. Det er ikke sådan at jeg er blevet bange, men respekten bliver bare større og større for det vi kører og laver,« siger Kjær og fortsætter:

»Hvor længe vil man risikere det. Det har også være med i tankerne. Jeg kunne godt se mig selv stoppe med at køre i en lidt tidligere alder end flere af kollegerne og i stedet omstrukturere til at lave noget andet inden for sporten end bare at køre løb for fuld styrke. Jeg kunne eventuelt bidrage med noget af mine viden inden for sporten. Det kunne være med Derby25 omkring spil, og der kunne eventuelt være andre poster inden for sporten som jeg kunne bidrage med viden om. Jeg elsker både det sportslige og spillemæssige og kan godt forestille mig på et tidspunkt at trappe ned med at køre væddeløb.«

Med til overvejelserne hører også en erkendelse af, at der bliver stadigt mindre at lave for catchdrivere som Rene Kjær. Helt konkret vil det ifølge Rene Kjær udmønte sig i, at han kan komme til at optræde mindre i løbene i Aalborg end tidligere.

»Det er en lang tur at køre og jeg bruger en hel dag på det. Hvis jeg så kommer hjem med en andenplads og måske endda en bøde, så hænger det ikke sammen. Ikke alt skal gøres op i penge, men man er bare nødt til at tænke over det, hvis det i løbet af et år er blevet til for få sejre og for lidt økonomi i at køre derop,« siger Rene Kjær.

»Derfor vil jeg i første omgang prioritere banerne tæt på. Dermed er det ikke udelukket, at jeg kører i Aalborg, hvis det er en storløbsdag eller der er en ordentlig bunke heste at køre op efter, men ellers vil Aalborg være en af de baner jeg vil overveje at sortere fra i starten.«

KjærsHåndledSådan ser historikken ud for Rene Kjærs håndled over de seneste seks uger. Fra nyopereret, over et røntgenfoto med den indopererede plade, til det nu lægede ar og en “thumbs up” inden dagens comeback.

Lidt skeptisk ved højrevejen

Under alle omstændigheder er Kjær i dag tilbage i køredragten for at køre to heste på Jydsk Væddeløbsbane. Dem må vi også have en kommentar på.

»Chap AP (4. løb) er absolut en chance for at være blandt de tre første. Minusset er vel, at det er Århus, men vi har ikke andre løb til hesten. Jeg synes ikke at hesten var 110 procent højre rundt i de hurtigarbejder den gik op til seneste start i København, men nu prøver vi. Hesten har før vundet på banen, men starten her er lidt med forbehold.«

En gang mente du at højrevejen kunne være en fordel.

»Det var det også første gang, da hesten vandt i Århus. Anden gang var den helt væk på hjørnerne, og i træningen op til seneste start var hesten ikke helt wauw højre rundt, når den blev kørt i begge kørselsretninger, så jeg tror ikke at det er nogen fordel mere.«

Og hvis hesten er som bedst?

»Så er det en chance blandt de to-tre bedste. Formen er virkelig fin, og nu har den løbet i kroppen. Hesten så hamrende fin ud i huld og pels senest, så alt er ellers som det skal være for at den skal kunne være med helt fremme.«

»Hyrdehøj Easter (3. løb) er blevet halsbehandlet efter seneste start, hvor hesten underpræsterede. Lindhardt er meget optimistisk på hende i øjeblikket og synes at hestene træner bedre end de længe har gjort. Hun er hurtig fra start, er god i Århus, og når man kigger på modstanden ser jeg hende absolut som en chance blandt de tre første, hvis hun er frisk,« siger Rene Kjær.

Jydsk Væddeløbsbane afvikler 10 løb fra kl. 15.45. Baneprogrammet kan ses HER

Der findes yderligere træner- og kuskekommentarer på Jydsk Væddeløbsbanes hjemmeside HER