Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation

Modne debutanter med interessante afstamninger

Racingarena
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
24. februar 2023 7:00

»Holger Danskes talent og kapacitet er betydeligt større end hvad Eddie The Eagle besidder,« siger Michael Lønborg inden hestens debut i eftermiddag på Racing Arena Aalborg.

Af Niels Jørgensen

Når Racing Arena Aalborg i eftermiddag skyder weekenden i gang med 10 løb, indledes programmet med et begynderløb. Seks af de otte deltagere er debutanter – og de kan ikke beskyldes for at være vårharer. Tre af debutanterne er fire år, de tre øvrige er fem år gamle.

Flere af de modne debutanter har til gengæld interessante afstamninger. Eksempelvis er Bold Eagle-datteren Hit The Sky det tredje afkom efter USA-hoppen Gliding Light. De to første har henholdsvis otte sejre i 26 starter og to sejre i seks starter i Sverige. Hugo Spin er lillebror til kapable Cæsar Spin.

Garrido er en Ready Cash-søn som for 14 dage siden i Skive blev godkendt på 1.18,0 uden at være presset. Dens mormor Sappho Blue Chip har fire afkom med mere end en halv mio. kr. indløbet. Topscoreren er den norske 2011-derbyvinder Muscles Wiking BR med 4,2 mio. kr. indløbet. 

Og så er der Holger Danske, som er lillebror til Eddie The Eagle (1.11,8/265.000 kr.). Moderen Dejah Thoris er ustartet. Det samme var mormoderen Very Star. Derimod var oldemoderen Holly du Locton (født 1995) en stjerne. Den indløb knapt 1,1 mio. euro (ca. 8,1 mio. kr.) og har i avlen bragte tre afkom med hvad der svarer til over 1,5 mio. kr. indløbet: Captain Sparrow (383.000 euro), Olly Star (348.000 euro) og Queops (225.000 euro).

»Et stort talent«

Selv om Holger Danske er blevet fire år inden løbsdebuten, spår Michael Lønborg stadig hesten en god fremtid.

»Holger Danske (1. løb) startede i prøveløb ret tidligt som toåring, men efterfølgende fungerede hesten ikke optimalt i træningen. Der var diverse dyrlæger inde over, men vi fandt aldrig rigtigt ud af, hvad problemet var,« fortæller Michael Lønborg og tilføjer:

»Derfor har hesten haft pause i omgange og det er baggrunden for at der gået så lang tid, men i den seneste periode er hesten bare blevet bedre og bedre i træningen, og i prøveløbet fungerede hesten.«

Hvor meget var der i behold i prøveløbet?

»Det har jeg svært ved at bedømme, da han er meget flegmatisk. Til gengæld var jeg meget tilfreds med hesten med tanke på at den fra det første prøveløb som toåring og til prøveløbet i januar ikke havde set en travbane.«

Hvilke forventninger har du til hesten i debuten?

»Lige nu er jeg nødt til at se den komme i gang med at starte, men vi drømmer om at have en hest som kommer til at starte kontinuerligt og indhente noget af det den formodentlig er gået glip af. Det er et stort talent,« sammenfatter Michael Lønborg. Han afstår ikke fra at holde sin debutant op imod navnkundige Eddie The Eagle.

»Jeg vil påstå, at Holger Danskes talent og kapacitet er betydeligt større end hvad Eddie The Eagle besidder. Holger Danske har en helt anden motor, overskud og en bedre gang til at kunne nå længere end Eddie The Eagle, hvis ellers holdbarheden er til det.«

Og chancen i debuten?

»Jeg ved ikke andet end at hesten er blevet bedre med prøveløbet. Jeg holder hesten højt, men den møder også bl.a. en hest som har gået 1.18,0 i prøveløb.«

Bliver du overrasket i tilfælde af sejr til Holger Danske?

»Nej, absolut ikke.«

»Fejlfrit vinder den løbet«

Konkurrenten som Lønborg refererer til er Garrido. Ikke overraskende har Bent Svendsen store forventninger til hesten.

»Jeg fik Garrido (1. løb) ind for to måneder siden. Jeg skulle forsøge om jeg kunne få liv i hesten efter at den – ifølge ejeren – har været doven hele livet. Jeg har trænet hesten efter mine metoder, hvilket har gået godt fra første dag i intervallerne indtil hesten løb 1.18 i prøveløbet helt som det passede den. Hesten er rigtig god, hvilket den selvfølgelig også har afstamningen til, og jeg forventer meget af hesten,« siger Bent Svendsen.

Om Garridos chance i dag tilføjer han:

»Jeg kan ikke være andet end optimist, bedømt ud fra træningen og den måde hesten gik i prøveløbet. Jeg har ingen fornemmelse angående startsporet eftersom hesten startede alene i prøveløbet og ikke havde problemer med at volte rundt alene, men hesten virker ikke ustabil på nogen måde. Jeg vil sige, at fejlfrit så vinder den løbet.«