Af Kristine Strandsby
- Ved transport af heste er det første, man skal afklare, hvorvidt man transporterer heste i det, der kaldes ”økonomisk virksomhed”, eller der er tale om ”hobbytransport”, forklarer Jørgen Kold indledende.
Når der er tale om transport af heste til væddeløb, så gælder det, at alle heste i træning hos en professionel træner pr. definition bliver transporteret i ”økonomisk virksomhed”. Amatørtrænede heste er som hovedregel ”hobbytransport”, hvis de ikke på anden måde indgår i en økonomisk virksomhed.
Uanset om der er tale om transport i ”økonomisk virksomhed” eller ”hobbytransport”, så skal man sikre sig, at man har både hestenes og køretøjernes identitetspapirer med på transporten.
Derudover skal man sikre sig, at man overholder diverse regler for lige netop det vogntog, man kører med. Det gælder fx vægtgrænser på trailer i forhold til den bil, man trækker med, og det gælder også overordnet, at man har kørekort i kategori til netop det vogntog, man vil køre med. Der findes flere beregnere online, hvor man ved at indtaste vogntogets oplysninger får udregnet, om man kører lovligt.
Udfordringerne for de aktive opstår typisk i forbindelse med transport i ”økonomisk virksomhed”. Jørgen Kold fortæller, at de aktive som oftest får bøder for at have overset ét eller flere af følgende krav:
Manglende autorisation til transport
Manglende kompetencebevis
Manglende udfærdigelse af transportdokument
Manglende godkendelse af traileren/transporten til dyretransport
Manglende strøelse
Løse genstande i transportrummet
Ikke medbragte certifikater og attester
Manglende fornyelse af autorisation eller godkendelse til dyretransport
Manglende rengøring
Som det kan ses på tjeklisten ovenfor, bliver de typiske bøder udskrevet for overtrædelser, der ikke har direkte betydning for hestenes velfærd og trivsel under transport.
- Det er ærgerligt, men det ændrer ikke på, at det er de krav, vi skal leve op til, fastslår Jørgen Kold.
Han foreslår derfor, at ovenstående kan bruges som en slags tjekliste, så man undgår en dårlig oplevelse, når der udføres kontroller ved de danske væddeløbsbaner.
- Et ganske særligt område, hvor vi også begynder at opleve udfordringer, er ved kørsel med to-hestes transporter. Mange af disse transporter kan blive for tunge, hvis der køres med to store heste. Her kan vægtberegningen ofte snyde lidt, hvis man ikke er opmærksom på vægten af fx chauffør/ledsager, brændstof og udstyr. Det kan derfor anbefales at køre en tur forbi en vægt for at få en idé om, hvor meget køretøjet vejer, inden der køres med fuldt hestelæs, afslutter Jørgen Kold.
SEGES har udgivet App’en HesteLex, som kan være en hjælp til håndtering af de mange lovrammer, som hestefolk skal leve op til. HesteLex er gratis at downloade og giver hjælp til forståelse af reglerne om stalde, folde, transport og medicinering, ligesom App’en netop er udvidet i en testversion, der tilbyder hjælp til at udfærdige handelskontrakter, lejekontrakter, opstaldningskontrakter o.lign.
For yderligere hjælp og vejledning omkring reglerne for transport kan man kontakte telefonrådgivningen hos Landbrug & Fødevarer, SEGES.