Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
Eddie The Eagle og Michael Lønborg på æresrunde - Odense 23.11.2019Foto: Gorm Johansen

Månedens opdrætter: Christina Olsson

EDDIE THE EAGLE Aeresrunde 231119
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
14. december 2019 19:49

Som ubesejret i to starter har S J’s Photo-sønnen Eddie The Eagle indledt karrieren på bedste vis. På den baggrund er hestens opdrætter Christina Olsson valgt til ”Månedens Opdrætter” i november. Hun vælger dog at dele hæderen med sin forlovede Michael Lønborg og resten af familien.

Af Henrik Boye Ebbesen

To starter. To sejre.

Det var facit for Eddie The Eagle, efter den treårige S J’s Photo-søn i november indledte karrieren.

Ved de to sejre, der begge blev taget i overlegen stil på Fyens Væddeløbsbane i henholdsvis 1.18,1/2140 meter og 1.15,3a/1640 meter, sad træner og ejer Michael Lønborg i sulkyen.

Dansk Hestevæddeløb har på baggrund af disse sejre valgt at udnævne hestens opdrætter, Michael Lønborgs forlovede Christina Olsson, til ”Månedens Opdrætter” i november. En titel, hun ikke er sen til at dele med resten af familien Lønborg.

Eddie The Eagle er nemlig kommet til verden hjemme hos Christina Olssons kommende svigerforældre, Heidi og Henrik Lønborg, på deres gård i Herskind uden for Aarhus.

»Det er helt normal kutyme i familien, at Heidi tager mod alle nye føl. Så er de nemlig i sikre hænder fra starten. Som føl og plag har Eddie The Eagle slet ikke været på vores egen gård,« forklarer Christina Olsson, der med samleveren selv holder til på den gård i Tebstrup ved Skanderborg, der tidligere husede det stutteri, Michael Lønborgs mormor og morfar drev under kennelnavnet ”Country”.

Stærk fransk moderlinje

Christina Olsson fortæller, at hendes karriere som opdrætter skyldes mere en tilfældighed snarere end en dedikeret satsning på opdrættervirksomhed. For egentlig var det slet ikke planen, at Eddie The Eagles moder, Gift Kronos-hoppen Dejah Thoris, skulle være følhoppe.

Dejah Thoris blev født i Sverige i 2013 hos Am Bloodstock – identisk med Unibet-grundlæggeren Anders Ströms opdrættervirksomhed. Året efter blev hun som åring udbudt på den svenske kriterieauktion. 

»Her slog Michael til og købte hende for 30.000 sek. Udover hendes gode stamme faldt han for hendes eksteriør. Hun er en stor, flot hoppe,« fortæller Christina Olsson.

Dejah Thoris Am LopGift Kronos-datteren Dejah Thoris som hun så ud op til, at Am Bloodstock sendte hende på auktion i Stockholm i 2014. (Foto: Am Bloodstock)

Dejah Thoris er efter den ustartede franske hoppe Very Star (Offshore Dream). En hoppe, der i den grad selv har papirerne i orden. Hendes mor, Holly du Locton (Viking’s Way), var nemlig en af Frankrigs bedste hopper i slutningen af 1990’erne.

Hun var i træning hos Phillipe Allaire, ejet af hans danske kone Gitte Allaire-Poulsen og havde sin absolut største force i montédisciplinen, hvor hun vandt hele fire Gruppe 1-løb og hentede en tredjeplads i verdens største montéløb, Prix de Cornulier.

Holly du Locton vandt i alt 17 sejre, tjente 1.092.373 euro, og i avlsboksen er hun udover Very Star blevet mor til en række gode heste, blandt andre Captain Sparrow (Ready Cash), 1.11,9 – 383.936 euro, Olly Star (Gai Brillant), 1.12,3 - 348.560 euro, Queops (Buvetier d’Aunou), 1.13,3 - 225.405 euro, og Rolly Star (Coktail Jet), 1.14,0 - 100.090 euro.

Sendt tidligt i avlsboksen

Christina Olsson lægger ikke skjul på, at Dejah Thoris i første omgang blev købt med henblik på en væddeløbskarriere.

»Det er klart, at hun med hendes stærke moderlinje også var interessant i et avlsmæssigt perspektiv. Men det var nu ikke det, der i første omgang var Michaels tanke med indkøbet,« siger hun.

I november 2014 – få måneder efter købet af Dejah Thoris – besluttede Christina og Michael imidlertid at flytte både familie og trænerforretning fra Sverige til Danmark.

»Det var en tid, hvor mange praktiske ting skulle falde i hak. Så i flytteperioden prioriterede Michael træningen med de heste, han havde i træning for andre. Derfor kom Dejah Thoris til at stå lidt i baggrunden.«

På et tidspunkt som toåring nærmede hun sig ellers 1.25-fart i træningen, men hendes franske aner begyndte også at vise sig på negativ vis.

»Hun var meget entaktet og fransk i gangen, så Michael vurderede, at det ville kræve en del tid at gøre hende startklar. Derfor valgte han at sende hende i avlen, da han havde en teori om, at stærkt stammede unghopper, der ikke er blevet hårdt brugt på væddeløbsbanerne, leverer bedre i avlsboksen,« siger Christina Olsson.

Hingstevalget blev let

Da parret skulle finde hoppens første partner, var Michael Lønborg ikke i tvivl om, hvilken hingst Dejah Thoris skulle føres til. Han fortæller selv i en kort, kontant vending:

»S J’s Photo var helt oplagt.«

JVB-træneren begrunder dette hingstevalg med, at det hurtige amerikanske blod, som S J’s Photo var garant for, ville passe godt til en hoppe med fransk afstamning.

»Det var jo også en hingst, der på det tidspunkt havde vist sit værd i avlen. Derudover havde vi, mens jeg var ved Hans Adielsson i Sverige, nogle gode S J’s Photo-afkom i stalden, blandt andre Hoof Beats og Lupin Vang. Den vilje, jeg havde set hos disse heste, ville jeg gerne se i vores eget opdræt,« siger han.

God pumpefunktion

Michael Lønborg kan i dag glæde sig over, at Eddie The Eagle i sine første starter har vist nogle af de egenskaber, han dengang ønskede sig gennem valget af S J’s Photo.

Vejen fra føl på gården i Herskind til indtil videre ubesejret starthest har dog ikke været helt uden problemer.

»Som toåring og i starten af treårssæsonen løb Eddie The Eagle rundt i det værste grisetrav, man kan forestille sig. Det var nok kun mig, der troede bare lidt på den. I foråret blev stilen på ham dog bedre, og henover sommeren begyndte vi at lade ham løbe efter løbshestene, når vi kørte intervaller,« forklarer Michael Lønborg.

Efter et par intervalarbejder i slutningen af sommeren viste det sig, at Eddie The Eagle lå noget bedre i pulsmålingerne end staldens startheste.

»Han har bare et godt pumpeværk. Hans hjerte- og lungekapacitet er helt i top.«

Før debuten i november på Fyn havde Eddie The Eagle været ude i to rutineløb og et prøveløb.

»Han galoperede i dem alle, men mellem fejlene viste han 15-fart, så jeg var ikke i tvivl om, at han kunne klare sig rent fartmæssigt, når han debuterede. Det var dog mere tvivlsomt, om han rent mentalt var klar. Men starterne har han indtil videre klaret på bedste vis,« siger Michael Lønborg.

Eddie The Eagle 081119I hestens debut kørte Michael Lønborg et stigningsløb i fronten med Eddie The Eagle, der sejrede uden de store problemer. (Foto: Gorm Johansen) 

Succes med de første opdræt

Den første hest, parret selv opdrættede, var A Delicious One (Make It Happen). Den nåede at tjene over 600.000 kr., inden en skade satte stopper for den videre karriere. Næste opdræt var Eddie The Eagle, og siden er flere fulgt efter:

»Dejah Thoris fik i 2017 hoppen Fashion Eagle (Make It Happen). Den tegnede faktisk lovende, men fik desværre en foldskade og måtte aflives. I år har Dejah Thoris fået hingsten Holger Danske (S J’s Caviar), og i 2020 venter hun føl efter Great Challenger,« siger Christina Olsson.

Holger DanskeDejah Thoris' tredje afkom, S J's Caviar-sønnen Holger Danske, ses her få uger gammel sammen med Christina og Michaels datter Victoria. (Privatfoto)  

I år har parret valgt at satse yderligere på opdræt af egne heste, og de har derfor udvidet bestanden med to nye følhopper, der også er udstationeret hos Heidi og Henrik Lønborg i Herskind.

Den første, Paisley (Rite On Line), trænede Michael Lønborg selv med succes i Sverige. Den tjente næsten 800.000 sek. og fik rekord 1.11,7ak. For en svensk opdrætter har Paisley fået tre afkom i Sverige, hvoraf den ældste, treårige Loveley Lasse (Love You), har vist stor fart og sejret i tre ud af fem starter for træner Joakim Løvgren.

Den anden nye følhoppe, Ganymede-datteren Tarita Del Sile, har parret lånt af Ståle Lindgren, der i selskabet Vestmarka AB dels opdrætter, mens også har en del løbsheste med kennelnavnet ”Tile”. Tarita Del Sile tog i starten af sin karriere en del sejre i Italien, men afsluttede løbskarrieren som V75-hest hos Trond Anderssen i Norge. Den sluttede med en indtjening over den halve million norske kr., 20 sejre i 51 starter og en rekord på 1.12,8ak.

»Paisley er i fol ved Broadway Hall, mens Tarita Del Sile til foråret venter sit første føl efter Scarlet Knight,« siger Christina Olsson.

Alt er til salg, men…

At parrets bestand af følhopper nu er udvidet ganske betragteligt, er ifølge Michael Lønborg sket ud fra et ønske om selv at kunne lave nogle gode heste.

»Jeg har flere gange været på udkig efter en god hest til mine hesteejere, men når jeg spørger på en hest, der har vist bare en lille smule udover det vanlige, koster den en formue. Det er simpelthen blevet for svært at købe en god hest, for alle tror, de har en årgangsstjerne,« mener Michael Lønborg.

Han håber derfor, at han sammen med Christina kan opdrætte flere heste i samme liga som Eddie The Eagle.

»Hvis afkommene bliver gode nok, kan jeg sælge dem videre til mine egne hesteejere – alternativt ud af stalden. Og hvis et af vores egne opdræt ikke har evnerne, kan jeg hurtigt tage en beslutning om at stoppe uden at skulle tage andre i ed,« siger han.

Da Eddie The Eagle allerede har vist gode evner, har der – ikke overraskende – vist sig potentielle købere på banen.

»Buddene har bare ikke været store nok endnu. Eller måske er jeg selv blevet som hesteejere er flest; jeg tror også, der er guld gemt i hovene på min hest.«

EDDIE THE EAGLE 231119I morgen gør Eddie The Eagle karrierens tredje start på Aalborg Væddeløbsbane. Denne start kan måske give et fingerpeg om, hvorvidt hesten vitterligt har guld i hovene. (Foto: Gorm Johansen)

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse samt vurdere brugen af de enkelte elementer på danskhv.dk. På dette website bruges cookies til statistik og personalisering af indhold og annoncer. Ved fortsat brug af websiden godkender du cookiepolitikken. Læs vores cookie- og privatlivspolitik ved at klikke her.

Læs mere