Dansk Hestevæddeløb

Mobile navigation
Cuba Libre Ice ved præmieoverrækkelsen i Dansk Trav Kriterium - 8. oktober 2017Foto: Burt Seeger

En personlig sejr

Cuba Libre Ice 2 171008
Del artiklen:Sharing - FacebookSharing - Twitter
10. oktober 2017 12:55

Opdrættersejren med Cuba Libre Ice i Dansk Trav Kriterium 2017 var en kæmpe forløsning for ægteparret bag Stutteri Ice. Mange kampe er kæmpet og mange udfordringer overvundet, inden armene endelig kunne hæves i triumf. 

Der resterer knap 100 meter af Dansk Trav Kriterium 2017 søndag eftermiddag på Charlottenlund Travbane. De to favoritter Cuba Libre Ice og Confidence har taget afstand til feltet og skal have afgjort sejren imellem sig. 

For opdrætterne af Cuba Libre Ice, Linda og Jess Christian Persson, handler det om langt mere end penge og hæder. Det handler om at have overvundet alverdens modgang og følelsen af at slå til med det man brænder for. 

  - Jeg ser ikke de sidste halvtreds meter af løbet. Tårerne triller og makeuppen slører øjnene. Jeg er lykkelig over at kunne konstatere, at han bliver første eller anden og får vist den klasse, vi hele tiden selv har troet på, indleder Linda Persson.

  - Perioden fra de har passeret målstregen, og til han bliver udråbt som vinder er de længste minutter af mit liv. Det føles som om, at et halvt liv passerer revy. 

  - Det er en kæmpe forløsning at opleve ens opdræt være blandt de bedste i årgangen. Fordi vi har haft så meget modgang, både personligt og med vores opdræt, er følelsesudladningen så meget større. Vi har brugt alle vores timer og penge på det her, og man bliver lidt mere tudefjæs når det lykkes.

 Cuba Libre Ice 081017 Oploeb

En tydeligt tilpas Johan Untersteiner vinder Dansk Trav Kriterium 2017 i selskab med Cuba Libre Ice. Foto: Burt Seeger.

Bristede drømme - Nyt håb

For at få forståelsen af hvad den her sejr betyder for Linda og Jess Christian Persson, er vi nødt til at skrue tiden tilbage til 2002, hvor to bymennesker møder hinanden.

Jess havde på daværende tidspunkt part i en enkelt hest og slæber Linda med til væddeløb på Bornholm. Hun er solgt til sporten med det samme, og så går det ellers stærkt. 

De køber deres første fælles hest i Jacqueline Photo og kort efter en ejendom seks kilometer uden for Rønne. Planen er at her skal de leve et nyt liv med træning af travheste, men blot 14 dage efter der er skrevet slutseddel, er Linda udsat for en alvorlig arbejdsulykke, der sætter en stopper for alle drømme. 

  - At bo på en ejendom uden travheste var jo ikke det der var drømmen. Vi gik i nogle år og overvejede hvad vi skulle gøre, inden vi i 2007 købte vores første følhoppe Ronja Sølvbjerg. 

  - Hun gav os året efter Robin Ice, som så var det første føl vi tog imod herhjemme på stutteriet. At tage imod sådan et lille liv satte for alvor nogle følelser i gang, og vi blev begge bidt af det her. Når vi nu ikke kunne træne heste, var det dejligt at finde en anden måde man kunne sætte sit præg, fortæller Linda.

Den personlige kamp 

Den ubetingede glæde ved den nye livsstil varede ikke længe. Parret får en svær start som opdrættere og mister flere føl, samtidig med at de selv kæmper med at få børn. 

  - Man bliver præget af alle disse dårlige oplevelser og er flere gange ved at give op. Man stopper op og tænker, om det er det her vi skal.  

  - I 2011 tager vi en beslutning om at gå all-in på vores hesteopdræt. Vi affinder os med at vi ikke kan få børn, og vælger at bruge al vores energi på hestene.

  - Det har været nogle hårde år, hvor vi har skullet kæmpe for at gøre opmærksom på vores opdræt. Først med resultaterne i år har vi kunnet mærke, at trænere og potentielle købere selv henvender sig til os. 

  - Vi har hele tiden troet på, at vi giver føllene den rigtige pakke med videre på deres vej, men det er skønt at få et blåt stempel via sejr i et klassisk årgangsløb, siger Linda Persson. 

De bornholmske opdrættere ser nu lyst på fremtiden, og har planer om fortsat at udvikle deres opdrættervirksomhed. Ikke i kvantitet, men i kvalitet.  

De har en ambition om, at når der skal skiftes ud i følhoppebestanden skal det være til noget bedre, mens niveauet på 5-6 følhopper skal holdes. Der bliver brugt meget tid på at håndtere hvert enkelt føl efter deres individuelle behov, og det tager tid. 

Af Claus Juncker